Norm dubbele beglazing

  • Post author:
  • Post category:Actua

Het is de bedoeling dat elke woning vanaf 2020 voorzien is van dubbel glas. Om uw pand verder te laten voldoen aan de kwaliteitsnormen opgelegd door de Vlaamse Wooncode zal uw pand uiterlijk tegen 1 januari 2023 moet voorzien worden van dubbele beglazing.

Vanaf 1 januari 2020 worden bij een woningonderzoek door de wooninspectie (meestal op aanvraag van de huurder) strafpunten toegekend voor ramen zonder dubbele beglazing in de leefruimte, keuken, slaapkamers en badkamer. In het begin vallen deze punten nogal mee: 3 strafpunten voor 1 raam met enkel glas, 9 strafpunten voor meerdere ramen met enkele beglazing.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten echter gevoelig verhoogd naar respectievelijk 9 en 15 strafpunten.
Vanaf 15 strafpunten kan de woning ongeschikt verklaard worden.

Net zoals alle minimale kwaliteitsnormen voor woningen, is deze norm niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf wordt bewoond.